En början

Liiite fakta i alla fall

När jag suttit och tänkt på vad jag ska skriva om i bloggen inser jag att det nog kommer bli väldigt mycket om konstiga möten jag haft, saker jag funderat på eller drömmer om.  Ja, helt enkelt allt möjligt som kan finnas i huvudet på vem som helst, men just i detta fall tillhör huvudet en gotlänning.

Men jag kan vara riktigt seriös också. Så jag kanske ska ta och börja med lite ren fakta om Gotland.

Vi befinner oss ca 90 km från fastlandet. Ska du ta dig hit får du antingen ta färjan som går från Nynäshamn eller Oskarshamn, egen båt eller flyga.  En kille försökte simma över för sådär 7-8 år sedan, men tvingades att bryta p.g.a. problem med någon följebåt tror jag. Måste känts sådär kan jag tycka. Men att simma en sträcka motsvarande Vasaloppet är inget jag skulle få för mig.

Huvudön är 17 mil lång och 5 mil bred vilket utgör en yta på 2994 kvadratkilometer.

Gotland är inte bara en ö, utan den utgör även en kommun, ett län, ett stift, och ett landskap. Kärt barn som det heter…

Vi är knappt 58 000 som bor här året runt. Sedan tillkommer sommargäster och turister och beroende på var man får sina siffror ifrån innebär det att mellan 650 000 – 750 000 människor kommer på kortare eller längre vistelser. Medeltidsveckan är väl det enstaka evenemang som drar hit flest besökare.

Du kanske känner till oss mest för våra raukar, stränder, ljuset, Så mycket bättre, Babben, Villa Villekulla, Stockholmsveckan, blå lagunen, saffranspannkaka, varpa, ringmuren, Bergman, Keno, dialekten, Loob, Ainbusk Singers, gotlandsdricka, lamm, kyrkor, stångstörtning, Maria Wern… jag kan fortsätta ett bra tag.

Tanken är att jag kommer sticka in med lite fakta här och var även senare i bloggen, men kanske inte alltid den som ni kan läsa er till på Wikipedia. Detta blir ingen vanlig blogg – den är ju min.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *